Nätverk

All digital kommunikation idag går i någon form av nätverk, trådlöst eller trådbundet. Mobilt eller via trådlösa nätverk hemma eller på företag.

Oavsett hur kommunikationen fungerar i praktiken är det viktigt att man har ett stabilt och pålitligt nätverk att bygga sin kommunikation på.  Det är inte alltid det räcker att ställa upp den av internet-operatörerna tillhandahållna enheten som skall lösa alla ens bekymmer med nätverk.

Ofta krävs det planering och testning för att faktiskt få det man förväntar sig.

ataco använder sig primärt av Cisco Meraki som plattform för trådlösa och trådbundna nätverk. Till höger finns diverse länkar till att läsa mer om dessa nätverk och hur de skiljer sig från traditionell teknik.

Planering

Så fort en trådlös signal går genom en vägg, dörr eller fönster förändras och försämras den. Olika material försämrar en signal olika mycket och tillräckligt många hinder gör att signalen inte längre går att tyda av den mottagande datorn.

planning_networks

När vi planerar ett trådlöst nätverk använder vi därför programvaror för att simulera hur den trådlösa signalen kommer att bete sig på olika platser i en lokal beroende på var vi placerar de trådlösa accesspunkterna. På det sättet kan vi förebygga problem redan innan nätverket är upp- och drift-satt.

Implementering

Under implementering monterar vi nätverkets olika delar, brandväggar switchar och accesspunkter konfigureras och de första testerna utförs för att se att enheterna samarbetar som de skall innan vi går vidare till verifieringen av nätverket.

Under implementeringen både monterar vi enheter rent fysiskt och konfigurerar dem efter kundens behov och önskemål. Till exempel separerar vi nätverket så att besökare inte hamnar på samma nätverk som de anställda och därmed inte kommer åt sådant som projektorer, servrar, kassadatorer, skärmar och annat som kanske kan finnas i ett nätverk idag.

Vi sätter även upp prioriteringar så att besökare till exempel inte kan göra vissa saker på nätverket som drar mycket bandbredd om detta är något man har ont om. Som till exempel om man har ADSL för att surfa. Vi kan även blockera sådant som Facebook, Netflix, Dropbox med mera. Allt efter kundens önskemål.

Verifiering

När nätverket är på plats utför vi om kunden önskar det en verifiering av hela nätverket i lokalen. Genom att mäta en mängd olika parametrar får man fram en karta över hur nätverket kan förväntas bete sig i olika delar av lokalen. På det sättet kan man på ett mycket grafiskt överskådligt sätt se om man till exempel behöver stärka upp en viss punkt i lokalen.

ekahau-exempel

Cisco Meraki

ataco arbetar primärt med märket Cisco Meraki för trådlösa och trådbundna nätverk. Cisco Meraki kan ses som ett molnbaserat nätverk genom…

Molnbaserade nätverk

I ett traditionellt nätverk på mindre företag idag är konfiguration ofta ganska omständligt. Har man till exempel fem accesspunkter måste…

Låt nätverket bli din nya säljare

Ett nätverk är ju bara ett sätt att komma åt internet. Eller hur? Korrigering: ett nätverk VAR TIDIGARE bara ett…